Verwilderen in de Amsterdamse Waterleidingduinen (Noord Holland)

Wat maakt dit gebied zo mooi?

De afwisseling tussen de bossen, waterwingebied, duinen en natuurlijk ook de zee maken dit uitgestrekte gebied langs de kust nabij Haarlem tot een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland. Maarja, ik ben bevooroordeeld want bevoorrecht om reeds 30 jaar nabij te wonen. Eerst in Haarlem en nu nabij de ingang in Vogelenzang. Ik dwaal hier van een 30 minuten lunchwalk tot een hele dag en het verveelt nooit. Wandel zeker eens naar de zee door dit natuurgebied. Vanaf ingang Panneland is dit een 5 km heen en 5 km terug. Tussendoor kan je in een duinpan gaan liggen en staren naar de wolken. Je waant je even alleen op de wereld. Je komt trouwens ook nog bunkers tegen en je kunt bijvoorbeeld ook apart eens de bunkerroute lopen als je een leidraad wilt. Verder kan je hier ook gewoon lekker dwalen. Vogels, damherten, en ook schapen en koeien lopen rond in dit gebied dat ooit is ontstaan om Amsterdam van vers drinkwater te voorzien.  Een water drinkend damhert zien is dan ook geen uitzondering. Uiteraard blijf ik wel altijd even staan kijken als een hert overzwemt of de koeien op een hete zomerse dag pootje baden in het prachtige heldere water. De bijzondere blauwe kleur van dit water neemt me in gedachte even mee naar de tropische zee. Soms kan ik zelf de verleiding ook niet weerstaan.... Kom dus zeker ieder seizoen even terug, je zult het niet meer herkennen.

Wat mag je zeker niet missen?

Wildspotten tijdens de bronsttijd in oktober. Dit gebied kent vele damherten en tijdens de bronsttijd hoor ik ze vanuit huis al tekeer gaan. Juist rond de schemering gaan de mannetjes het gevecht met elkaar aan. Een imposant schouwspel waar je op ruime afstand van kunt genieten. Zelfs de geur die er dan hangt is een ware belevenis.

Verschillende wandelroutes:

https://awd.waternet.nl/beleef/wandelroutes/#!/

Startpunt en ook wat te drinken/eten (nu afhaal): 

https://awd.waternet.nl/bezoek/adres-en-bereikbaarheid/

https://t-panneland.nl/

https://pannenkoekendeoase.nl/

https://www.duneaandeduinrand.nl/

Verder lezen en luisteren: 

https://awd.waternet.nl/

https://www.natuurmonumenten.nl/onze-media-en-huisstijl/podcast-puur-natuur?gclid=EAIaIQobChMIueHSi_On7gIVgtGyCh0HbQuaEAAYASAAEgKdKfD_BwE

 

 

© 2013 - 2022 Bing Workatelier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel